Lubbe van Leermens

Lubbe-van-Leermens-generale-repetitie

In 1040 wordt Leermens voor het eerst op schrift genoemd, en dus bestaat het dorp nu precies 975 jaar. Hoe dat kan, weet ik ook niet, de bronnen liegen nu eenmaal niet. Moet je je voorstellen, in die tijd werd ook de kerk gebouwd. Waarschijnlijk niet direct in die grote tufstenen of kloostermoppen maar toch, onze kerk, daar, op die plek.

Omdat het feest is, wordt Lubbe van stal gehaald. Lubbe van Leermens is “ons” toneelstuk. Ik zag gisteren een deel van de generale repetitie. Het wordt op het dorp gespeeld, met de kerk en de Leermster Stain als decor. Met het dorp als decor. Hoewel, decor, nee, het dorp doet mee. Net zoals de ondergaande zon meedoet, of de regen als ze die willen. De auto’s niet. Het dorp is morgen op slot.

Woensdag werd het dorp al deels klaargemaakt. Een man of 20 zette de tent op, hing bloembakken aan lantaarnpalen en zorgde voor de onvermijdelijke vlaggetjes langs de weg. De energie en het oplossend vermogen van een dorpsgemeenschap kun je nauwelijks onderschatten. Daar kunnen ze in Stad alleen maar van dromen.

Donderdagavond was de generale van Lubbe. Straattoneel. Pleintoneel. Dorpstoneel. Ik sjouwde er wat doorheen, met m’n telefoontje: filmen, wat foto’s maken. Dat mag kennelijk ook. Alvast de sneak preview? Ik zeg er bij: het is een rush release.

En waar u morgenavond leest, is het inmiddels vanavond. En het dorp is uitverkocht. De toeschouwers voor het toneel vormen gezamenlijk het koor.

Bekijk de sneak preview Lubbe, de generale:

Gepubliceerd door

Wout Sorgdrager

Tekstschrijver en schrijftrainer in Groningen en wijde omgeving. Mijn onderwerpen: gezondheidszorg, onderwijs, volkshuisvesting, personeel & organisatie. De not-for-profit-sector. Traint en coacht professionals.

2 gedachten over “Lubbe van Leermens”

    1. Ja, die regen, dat zou zo maar eens kunnen. Maar nu zegt de buienradar dat het dan weer net droog is. Je weet het niet. En een paraplu doet wonderen. Appingedam bestaat dus precies 690 jaar. In Leermens zou dat reden zijn tot een feestje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s