Buitenbeentjes boften

Onze oude nieuwe premier Rutte presenteerde het nieuwe regeerakkoord met onder meer de woorden dat ‘er nu een akkoord ligt waarbij de gewone, normale Nederlander er echt op vooruit gaat.’

Vloeken in de openbare ruimte (en dat is een blogje) is ongepast. Wilt u dus even een stil plekje voor uzelf uitzoeken en daar een vloek naar eigen keuzen slaken. Een verzuchting mag ook. En dat u even een traantje wegpinkt kan ik me ook voorstellen. Maar misschien ligt u nog een slappe lach.

Vroeger hadden we het over Jan Modaal. Daar kleefde toch iets erg middelmatigs aan. Nu is het dus de ‘gewone, normale Nederlander’.

De ‘gewone, normale Nederlander’ is een kreet die gemunt is door Geert Wilders. Het staat voor alles wat niet deugt in dit prachtlandje. Alsof de gewone normale Nederlander het zo verschrikkelijk slecht heeft. Het is een begrip dat voortkomt uit dezelfde vocabulaire als ‘leefbaar Nederland’. Alsof Nederland, een van de rijkste, meest welvarende en gelukkigste landen ter wereld, ónleefbaar zou zijn.

De adoratie van de ‘gewone, normale Nederlander’ is een statement jegens de Nederlanders die wat minder gewoon zijn. Iets minder middelmatig. Iets meer het buitenbeentje. Zij hebben de afgelopen jaren toch maar erg geboft. Nu is het onze beurt.

Ik zou zeggen: hef hier het Wilhelmus aan.

Gepubliceerd door

Wout Sorgdrager

Tekstschrijver en schrijftrainer in Groningen en wijde omgeving. Mijn onderwerpen: gezondheidszorg, onderwijs, volkshuisvesting, personeel & organisatie. De not-for-profit-sector. Traint en coacht professionals.

One thought on “Buitenbeentjes boften”

  1. Ontzettend eens, Wout. Rutte back to normal. Gewone normale Nederlanders, hardwerkend, geen rare (multi)culturele fratsen, de vergeten groep. De mensen die normaal denken, met een gezond volksgevoel. Dat laatste zei hij niet, maar ik hoor het erdoor komen. En aan zijn zijde de burgerchristenen, pal voor politie en leger, recht en orde. Heb meelij met de bijrollen van D’66 en CU, die dit alles moeten uitleggen aan hun achterban. Maar die kunnen misschien hun oor te luisteren leggen bij de PvdA, die maar al te goed weten hoe dat destijds bij hen ging…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s