Een res nullius

Illustratie Margot Westermann

Mijn zoon – ik zeg niet welke – zag een oude fiets zonder slot in de bosjes bij zijn werk staan. Hij had juist nood aan een fiets maar genoot een goede opvoeding. Hij keek ernaar en bleef eraf. Toen na een paar weken diezelfde fiets daar nog steeds in diezelfde bosjes stond, nam hij hem onder zijn hoede. Van Annet Huizing leerde ik onlangs dat het mocht. Die fiets was een res nullius. Die fiets was een ding van niemand.

Mijn zoon – ik zeg niet welke – vond ooit op de Westerhaven (een groot parkeerterrein in Groningen) een briefje van 25. Guldens, wel te verstaan. Hij had altijd belang bij geld maar ja, 25 gulden kon je niet zo maar meenemen. Stelt u zich het gemoed voor van zo’n knaapje. Dat geld brandt in je hand. We zagen eerlijk waar helemaal niemand in de directe omgeving die dat briefje verloren had kunnen hebben. Iederéén had het verloren kunnen hebben. Maar schiet je mensen aan met de vraag: ‘Meneer, bent u misschien 25 gulden verloren?’

Ik besloot als opvoeder dat het ook een levensles zou kunnen zijn. Bijvoorbeeld: als je geluk hebt, bof je. Geniet er dan maar van.

En zo geschiedde. Hij kocht er iets van. Een actionman?

De volgende ochtend vond in de klas het dagelijkse kringgesprek plaats. 10 kindertjes in een kring in de dorpsschool. Nog helemaal vol van zoveel mazzel, vertelde hij vertelde over zijn wonderbaarlijke vondst. De juf was geschokt. Met zo’n vondst had hij naar het politiebureau moeten gaan. De lol was er behoorlijk af.

Nu denk ik: dat was natuurlijk een gevalletje van res nullius. Had ik ‘m dat maar kunnen zeggen. Maar helaas. Toen lag de Zweetvoetenman nog niet in de winkel. Nu wel. En dat is een bof voor iedereen die meer wil weten over het recht of die dol is op mooie verhalen. Voor iedereen dus.

Annet Huizing en Margot Westermann (illustraties), De zweetvoetenman. Lemniscaat, 2017, ISBN 9789047708261

Meer weten over het boek? Annet vertelde erover op Radio 1

Auteur: Wout Sorgdrager

Tekstschrijver en schrijftrainer in Groningen en wijde omgeving. Mijn onderwerpen: gezondheidszorg, onderwijs, volkshuisvesting, personeel & organisatie. De not-for-profit-sector. Traint en coacht professionals.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s