Helemaal klaar

‘Ik ben helemaal klaar met mensen die …’ Het ging, weet u nog, over de zwartepietdiscussie. De schrijver was klaar met mensen die van een gitzwarte krompratende malloot een met roetvegen besmeurde krompratende malloot wilden maken. En ik moet bekennen: ik reken mezelf tot die groep mensen.

Wat betekent het eigenlijk, klaar zijn met iemand? Ik begrijp het als een tandarts tegen haar assistent zegt dat ze klaar is met mij. Een kapper kan het zeggen, een grimeur op de filmset. Maar het betreft hier gewoon een landgenoot, een lotgenoot, een genoot, die uitroept klaar te zijn met mij. Als je klaar bent met iets of met iemand betekent dat in mijn pietluttige oren dat je er geen zin meer in hebt, dat je er geen woorden meer aan vuil wil maken en dat je het gesprek staakt. ‘Maar we waren nog niet eens begonnen’ stamel ik amechtig.

‘Klaar zijn met’ stond niet in de top 10 van de ‘Weg met het woord-verkiezing’ en dat is jammer. Want waar mensen klaar zijn met iets of met iemand, keren ze elkaar de rug toe.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: