Voor altijd

Vaders en moeders herinneren het zich als de dag van gisteren: die eerste nacht met z’n drietjes. Eerst was je een stel, een paar, een echtpaar. En even later, weliswaar na veel vloeken en veel zuchten, is hij of zij er. Nog voor hij geboren is, houd je al van hem. Zielsveel. Niet meer weg te denken. Voor altijd je zoon, voor altijd je dochter.

1988. De vliezen waren gebroken, de weeën nog niet op gang. Wandelen helpt, vertelde de verloskundige. Dus we wandelden. Vanaf de Bentismaheerd, via de Beijumerweg naar het Boterdiep en vervolgens naar het oosten en weer Beijum in, een nieuwbouwwijk aan de noordkant van de stad. Ik zie ons nog lopen. In die ene volkomen onwerkelijke waanzinnige belachelijke zekerheid dat je een kind krijgt.

En wat ging gebeuren gebeurde.

Daar zit je dan. Met z’n drieën. Je kende hem al. Je had geen idee wie daar nou in je armen lag. Ik, man, onthand, niet opgelet bij de luierinstructie, was om 4 uur ’s nachts met die allereerste luier in de weer. Gelukkig hadden we nog een rol behangerstape. En gelukkig kwam de kraamhulp een paar uur later.

2018. Het voelt als de dag van gisteren. Het is een mensenleven geleden. In het grote zaikenhoes hier pal bij voltrok zich vannacht datzelfde wonder. Iedereen maakt het goed.

Op de foto mijn ouders, en mijn zoon, 30 jaar geleden.

Auteur: Wout Sorgdrager

Tekstschrijver en schrijftrainer in Groningen en wijde omgeving. Mijn onderwerpen: gezondheidszorg, onderwijs, volkshuisvesting, personeel & organisatie. De not-for-profit-sector. Traint en coacht professionals.

5 gedachten over “Voor altijd”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s