Louter vrouwen

Kijk. Het nieuwe stafbestuur van het nieuwe Ommelander Ziekenhuis. Een stafbestuur is in feite het bestuur van de artsen van een ziekenhuis. Dit bestuur bestaat uit 4 vrouwen en 0 mannen. Het Ommelander Ziekenhuis vindt dat zelf ook wel bijzonder, ze stuurden er een persbericht over:

Het Ommelander Ziekenhuis is in beweging. In de zomer verhuizen we naar nieuwbouw in Scheemda. Deze verhuizing is meer dan alleen een locatie-verandering. Voor ons is er ook de uitdaging om de zorg zelf te ontwikkelen. Met kortere lijnen zowel naar patiënten als naar andere zorgverleners. Als ziekenhuis moeten we ervoor zorgen dat we blijven innoveren, maar ook dat we verankerd blijven in de regio. We zijn zeer gemotiveerd daar mede vorm aan te geven.

Zou het verschil maken, een stafbestuur uit louter vrouwen? Je wordt een beetje schichtig van de tekst van het persbericht: ‘we moeten blijven innoveren maar ook verankerd blijven in de regio’. Is er een tegenstelling? En die laatste zin: ‘We zijn zeer gemotiveerd daar mede vorm aan te geven.’ Hoe leeg kun je formuleren?

Een ziekenhuis is een rare organisatie om te besturen. Er is de scheiding der machten: het bestuur dat het gebouw en de middelen regelt en het bestuur dat de medische aspecten regelt. Er staan enorme belangen op het spel: levens, geld, leefbaarheid van een regio, ego’s.

Ik denk, ik hoop, dat juist dat laatste belang voor een vrouwelijk stafbestuur minder zwaar telt. Het wordt tijd dat de dokter Bernards met pensioen gaan.

Auteur: Wout Sorgdrager

Tekstschrijver en schrijftrainer in Groningen en wijde omgeving. Mijn onderwerpen: gezondheidszorg, onderwijs, volkshuisvesting, personeel & organisatie. De not-for-profit-sector. Traint en coacht professionals.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s