Uittip

‘Klinkt als heimwee’, schreef Mirjam gisteren over m’n stukje. Het woordenboek zegt over ‘heimwee’: ‘een (ziekelijk) verlangen naar de geboortegrond of naar huis bij verwijderd-zijn daarvan’. Nee. Er is geen sprake van een ziekelijk verlangen. En ik bén thuis. Maar dat de mensen er elkaar groeten, dat blijf ik mooi vinden. Het is dat mijn vrouw mij ’s morgens groet, en de straatkrantverkoper bij AH, en de caissière maar anders zouden er dagen voorbij gaan zonder een groet. En bij de straatkrantverkoper en de caissières vermoed ik nog een zeker professioneel belang.

Trouwens: er zijn meer mensen die een zwak hebben voor Groningen en het Groninger land. Neem mijn voormalige overbuurman Leen Kaldenberg.

Leen hangt nu in de schitterende bovenzaal van Pictura, de expositieruimte hier aan het Martinikerkhof. Leen schildert het land, de zee en de lucht in het Noorden als geen ander. Dat wil zeggen: hij zet als geen ander met een kwast strepen op een doek die de suggestie van land, zee of lucht oproepen.

In haar bijdrage aan ‘Over Landschap’, het prachtige overzichtsboek van zijn werk, wijst Marjolein de Vos erop dat Leen Kaldenberg het landschap terugbrengt tot het evenwicht dat erin verscholen ligt. Een evenwicht in landschap? Dat is natuurlijk onzin. Dat evenwicht leggen wij er toch echt zelf in. Dat begrijpt Marjolein de Vos ook. Ze sluit haar bijdrage als volgt af:

Dat is het geheim van zulke tot essentie teruggebrachte schilderkunst. Dat ze alles intensiveert en de waarheid laat zien. De verhoopte waarheid: dat er een elegant evenwicht heerst in de wereld.

Ja, dat is het. Het is als die weegschaal met gewichten, hoe zo’n ding trillend, ietwat tastend zijn evenwicht vindt en uiteindelijk in rust komt. Zo kan het voelen, onder die enorme hemel, in die enorme weidsheid, op de goede momenten. De wereld is in evenwicht.

U kunt de expositie zien in galerie Pictura, pal bij de Martinitoren, aan de Sint Walburgstraat. Woensdag tot en met zondag geopend van 13.00 – 17.00.

Auteur: Wout Sorgdrager

Tekstschrijver en schrijftrainer in Groningen en wijde omgeving. Mijn onderwerpen: gezondheidszorg, onderwijs, volkshuisvesting, personeel & organisatie. De not-for-profit-sector. Traint en coacht professionals.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s