Eus bij Loever

Er is deze dagen weinig werk voor mij. Weinig schrijfopdrachten, weinig trainingen. Kennelijk is vrijwel alles wat geschreven moet worden geschreven. En kennelijk weet vrijwel iedereen hoe je een goede tekst schrijft. Het een zou zomaar met het ander kunnen samenhangen. Toe maar, zeg ik tegen mezelf. Maar als u nog werk heeft …

En ondertussen heb je het dan druk met schoonmaken, koken, boodschappen, een kinderbedje voor de donderdagen en af en toe een weekend schilderen, hardlopen, en lezen. Want dat lukt weer. Er zijn mensen die van lezen rustig worden. Bij mij werkt het andersom: ik moet rust in de bol hebben om te kunnen lezen. Een van de boeken die ik las was van Koos van Zomeren: ‘Alles is begonnen’. Het gaat over de mannetjesorchis die bij hem opkomt. Laat ik dat preciseren.

Het gaat over de mannetjesorchis die opkomt in het grasveldje dat grenst aan zijn appartement. Hij brengt verslag uit van hoe die orchis daar gekomen is en hoe 2 orchissen een heel kluitje orchissen worden. En ondertussen lezen we het verhaal over de eerste liefde van zijn vader, en hij vertelt over hoe zijn broer – ook schrijver – op zoek gaat naar haar. Die broer is als schrijver ietwat op dood spoor terechtgekomen. Hij was ooit bij Sonja Barend …

Ik denk bij mezelf: nog een Van Zomeren? Kan ik die kennen dan? Google biedt geen uitkomst, en ik verwijt het mezelf en de company. En lees door. Broer heeft tijd en gaat op zoek. Hij komt uit bij ene Ola in Eus bij Loever.  Ik denk bij mezelf: Eus bij Loever? Ook nu biedt Google geen uitkomst. Ik realiseer me dat de ondertitel van het boek luidt: ‘een vertelling’. Maar ik voel me toch wat besodemieterd. Er klopt helemaal niets van dat verhaal.

Nu lees ik Ronja de roversdochter van Astrid Lindgren. Dan weet je zeker dat het verzonnen is. Maar ik ga Google maar niet om uitkomst vragen. En ik ga ook niet op zoek naar de eerste liefde van mijn vader. Ik weet zeker: dat was mijn moeder. En ook dat wil ik niet checken.

 

Auteur: Wout Sorgdrager

Tekstschrijver en schrijftrainer in Groningen en wijde omgeving. Mijn onderwerpen: gezondheidszorg, onderwijs, volkshuisvesting, personeel & organisatie. De not-for-profit-sector. Traint en coacht professionals.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s