Popelen

Ik moet u iets bekennen. Nee, geen bekentenis à la Halbe Zijlstra, een bekentenis over iets wat ik juist niet weet. Mijn jongste zoon, kan hij nog zo popelen? Ik weet het niet.

We wandelden altijd veel tijdens onze vakanties. En dat waren Wandelingen. We kraakten niet onder 20 kilometer in de bergen. We gaven geen krimp bij 1600 meter hoogteverschil, op en neer. Papa en mama niet, beide zoontjes niet. Sterker, die jongetjes huppelden tegen de berg op. De oudste toonde zich daar wat meer de oudste in. De jongste toonde zich daar wat meer de jongste in. Als een lammetje hopste hij de berg op en neer en terug. Soms droeg hij keien met zich mee om sterk te worden.

Een van de mooie dingen van wandelen met je kinderen – ik heb inmiddels sterk de indruk dat trouwe lezers dit al eens mee kregen, excuses dan – dat je kunt praten. De jongste greep die kans met beide handen aan. Hij praatte. Hij had daarbij een rolverdeling. Met mama praatte hij over school, met papa over voetbal. Als hij met de een was uitgepraat of – waarschijnlijker – als de een met hem was uitgepraat, huppelde hij naar de ander om het andere onderwerp aan te snijden: ‘Weet je waar ik zin in heb? In het volgende seizoen.’ En dan hadden we het over de mogelijke opstellingen, posities, trainingsschema’s, tegenstanders, trainers, kansen op Oranje, wij zouden getweeën gemakkelijk een heel seizoen Studio Voetbal hebben kunnen vullen. Wanneer dat rond was liet hij zich weer zakken of rende naar voren, naar zijn moeder, en opende: ‘Weet je waar ik zin in heb …’

Nu weet ik het niet. Het moet haast wel. Herkomst verloochent zich niet.

27 jaar geleden werd hij geboren, op een ijzig koude dag, boven op de bult in Leermens. De dienstdoende huisarts zong ‘Deutschland über alles’. Hij had al in tijden geen bevalling meer gedaan, vermoedden wij.

Auteur: Wout Sorgdrager

Tekstschrijver en schrijftrainer in Groningen en wijde omgeving. Mijn onderwerpen: gezondheidszorg, onderwijs, volkshuisvesting, personeel & organisatie. De not-for-profit-sector. Traint en coacht professionals.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s