Af of onaf

In Rome bezochten we in het voormalige klooster Bramante een prachtige tentoonstelling van – vaak onaf – werk van Turner. Wat we hier zien is een aantekening in waterverf voor een schilderij van de vuurtoren bij Land’s end (Engeland). In de catalogus staat het als volgt:

Joseph Mallord William Turner, A Wreck, Possibly Related to ‘Longships Lighthouse, Land’s End’

Wanneer is iets onaf? Wanneer is iets af? Over de schilder Pierre Bonnard las ik ooit (bij John Banville, The Sea) dat als hij een expositie bezocht waar zijn eigen werk werd tentoongesteld, hij altijd een etuitje meenam met wat penselen en verf. Dan kon hij nog snel wat puntjes op de i zetten. Voor Bonnard was een schilderij kennelijk nooit af maar altijd een werk “in progress”.

Dit schilderij van Turner is duidelijk niet af. Maar het heeft ook niets meer nodig. Zeker, linksboven is nog wel ruimte voor wat vogels of desnoods nog een wolkje. Je zou er ook een stuk zee kunnen schilderen, zo’n volmaakt oneindig vlak kabbelende golfjes. Of een drietal sloepen met ernstige mannen, speurend naar overlevenden. Juist die ruimte vind ik mooi. Er kan nog veel, maar veel ook niet meer.

Kunnen mensen af zijn? Of onaf? Ik werd zojuist 60. Ik voel me soms af of erg af. Maar vaak ook onaf. Ik weet: er kan nog veel, maar veel ook niet meer. Trouwens, wie af is, mag niet meer mee doen.

Auteur: Wout Sorgdrager

Tekstschrijver en schrijftrainer in Groningen en wijde omgeving. Mijn onderwerpen: gezondheidszorg, onderwijs, volkshuisvesting, personeel & organisatie. De not-for-profit-sector. Traint en coacht professionals.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s