Het systeem

‘Vooruitstrevend in total care sloopwerken’ las ik op het busje bij Albert Heijn en ik bedacht dat ik wel even naar de kapper zou kunnen gaan.

Maar van het een kwam het ander en na AH kwam de bibliotheek en volgden de markt en de bloemen en wilde ik koffie en naar huis. Bovendien: de kapper die mij voor ogen stond verlangde vast een afspraak.

Na de koffie zocht ik het telefoonnummer van de kapper op. Je kon ook online een afspraak maken. Toen ik dat probeerde wilde het systeem dat ik eerst een account zou aanmaken met mijn e-mailadres en een wachtwoord. Dat weiger ik. Ik wil geen accounten meer en zeker niet voor de kapper. Dus ik belde.

‘Wat is uw naam?’ wilde de kapster weten. Een faire vraag. Ik antwoordde naar eer en geweten.
‘En uw voornaam?’ Het moest, die knipbeurt, maar anders had ik opgehangen. Je wordt geen 60 om bij de kapsalon door een wildvreemd meisje met je voornaam aangesproken te worden. Maar wat moest ik. Ik gaf haar tandenknarsend mijn voornaam. Het bleef even stil.
‘Staat u in het systeem?’ vroeg ze argwanend.
‘Nee, ik sta niet in het systeem en ik wil ook niet in het systeem.’ Het kwam er botter uit dan ik het bedoelde. Sorry. Maar ik wilde gewoon geknipt worden. Gelukkig, ook zonder een account mocht ik reserveren.

Eenmaal in de stoel viel het natuurlijk allemaal alweer erg mee. Jolanda en ik werden het snel eens over de coupe. Kort maar gedekt, niet opgeschoren en de oren vrij. Ik schrijf het maar even op zodat ik de volgende keer dat mantra kan oproepen. Toen het achter de rug was en ik ging betalen, zette ik me schrap. Ik stá niet in het systeem, ik wíl niet in het systeem. Ze vroeg niets. Voortaan word ik anoniem geknipt. Ik betaal met cash.

Auteur: Wout Sorgdrager

Tekstschrijver en schrijftrainer in Groningen en wijde omgeving. Mijn onderwerpen: gezondheidszorg, onderwijs, volkshuisvesting, personeel & organisatie. De not-for-profit-sector. Traint en coacht professionals.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s