Proeven

Onlangs proefde mijn jongste zoon wijn. In een heus chateau, met een heuse Française.  Dat was nog niet zo gemakkelijk, vertelde hij. Na een aantal slokjes van een aantal wijnen proef je geen verschil meer en bovendien, ze laten je eerst de goedkoopste wijn proeven en daarna de duurdere. Hamvraag: hoe zeg je ‘hartelijk dank voor het gastvrij onthaal maar nee dank u’ bij het weggaan?

Dat is ook moeilijk. Toen mijn toenmalige vriendin en ik 40 jaar geleden in Collioure in een soort wijnkelder de beroemde Banyuls proefden, wisten we niet wat we proefden. Letterlijk. We hadden geen idee. Banyuls is een soort port moet u weten: rood, zwaar, zoet, erg zoet. En duur ook. Niet bepaald ons soort drankje in die tijd. Maar ja, je kunt toch niet met lege handen zo’n proeverij verlaten? En zo zeulden wij een aantal flessen Banyuls mee naar onze studentenkamertjes. Ik herinner me vrij veel van die vakantie. Onder meer die enorme vlinder die ons op het plein van Perpignan tegemoet vloog, die allereerste ochtend toen we uit de trein stapten, maar ook de camping, de zee, de warmte, en die proeverij.

Ik kocht 2 flessen. De eerste fles dronk ik gewoon op bij een pannetje linzen of iets dergelijks. Tot ik van iemand begreep dat het meer een dessertwijn was en dat je er met mate van moest drinken. Nippen liever. Maar ik ben geen nipper. Ik hield de fles dus maar angstvallig dicht. Hoe het met hem is afgelopen kan ik me dan weer niet herinneren.

Zo’n hippocampus, wat doet die precies?

Auteur: Wout Sorgdrager

Tekstschrijver en schrijftrainer in Groningen en wijde omgeving. Mijn onderwerpen: gezondheidszorg, onderwijs, volkshuisvesting, personeel & organisatie. De not-for-profit-sector. Traint en coacht professionals.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s