Spelles

Het was zomer, prachtig weer. Ik gaf een training ‘Correct Nederlands’ in Utrecht. We zaten in een zaaltje met TL-verlichting, ingepakte koekjes en een zoemende overheadprojector. Ja, het is even geleden. We hadden de verkleinwoorden gehad, de tussen-n, het streepje. Na de lunch met kroket zouden we ons op de werkwoordsvormen storten. Het was zo’n training die je volgt omdat het moet, het was zo’n training die je geeft omdat het moet. We hielden elkaar gevangen, cursisten en trainer.

Ik gooide het roer om. Ik gaf ze na de lunch 3 kwartier om naar buiten te gaan in groepjes van 3. Ieder groepje moest minimaal 10 spelfouten ontdekken in etalages en langs de weg. Toen alle groepjes op pad waren, realiseerde ik me dat ik eigenlijk best een groot risico had genomen. Maar iedereen zat 3 kwartier later weer braaf aan tafel. Onze conclusie van die 3 kwartier: er wordt erg knullig gespeld in Utrecht. Maar onze conclusie was ook: waar gaat het eigenlijk over? Correctheid is een benauwd, zeg maar rustig benépen begrip.

Echt goed schrijven gaat om iets anders. Bovenstaande etalagefoto komt uit Groningen. De Stadsakker. Ik vind de tekst prachtig. Prettig positief geformuleerd. Spits. En dat ene kleine foutje? (leidraad van de Woordenlijst, §6.1.1) Ik kan er niet mee zitten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: