Ouden van dagen

Met een andere oude van dagen liep ik door Zwolle. Hij wijdde mij in in de complexe wereld van het NS Vrij-reizen (niet te verwarren met het NS-vrij-reizen).

Wie 60 wordt en lid is, krijgt van de NS de mogelijkheid om 7 kaartjes te kopen voor 35 euro. Dat is natuurlijk een aardige geste tegenover ons oudjes, die het toch al niet breed hebben. Maar de keerzijde is dat je je ook echt oud van dag voelt. Mijn reisgenoot zit er niet mee. Hij heeft de brief al een paar jaar in huis en profiteert er naar hartenlust van. Ik wist dat mijn brief eraan zat te komen.

Daardoor kregen we het ook over andere ouden-van-dagen-dingen. Opzij gaan bijvoorbeeld. Het bleek daar in Zwolle dat we allebei opzij gingen voor ons tegemoet komende groepjes jongelui. En dat we dat problematisch vinden. Ik bijvoorbeeld oefen af en toe in de Jacobijnerstraat om niet opzij te gaan voor groepjes schoolkinderen die met snoep en chips beladen terug komen van de winkel. ‘Niet opzij, niet opzij’ voeg ik mezelf toe. En dat werkt. Jongelui willen best een stapje opzij doen, als ze tenminste niet op hun telefoon kijken.

Nog zo’n ouden-van-dagen-ding: de jongelui kijken namelijk wel de hele tijd naar hun telefoon. Wij ouden van dagen doen dat niet.

Nog zo’n ouden-van-dagen-ding: het liedje over het zigeunermeisje. U weet wel. Ik zette het donderdag voor Lasse op, via Youtube.

Er zat een klein zigeunermeisje huilend op een steen,
huilend, huilend, helemaal alleen.
Sta op meisje lief, droog je traantjes af,
Kies een kindje uit de kring …

‘Want anders ben je af.’ weten wij. Maar de moderne jeugd zingt: ‘met wie je dansen mag.’

Watjes worden het. Wij ouden van dagen zijn dat niet.

U gelooft me niet? Luister zelf!

Auteur: Wout Sorgdrager

Tekstschrijver en schrijftrainer in Groningen en wijde omgeving. Mijn onderwerpen: gezondheidszorg, onderwijs, volkshuisvesting, personeel & organisatie. De not-for-profit-sector. Traint en coacht professionals.

One thought on “Ouden van dagen”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s