Hoe vertellen we het de burger?

Hier in het centrum van Stad gaat de boel verder op de schop. Een aantal wegen wordt afgesloten voor verkeer. De Sint Jansstraat krijgt gele steentjes. Bussen worden voortaan omgeleid via de diepenring en we krijgen een brug erbij: de Kattenbrug. Verder worden de kademuren van het Kattendiep deels in hun oude luister hersteld en krijgen de kaden daar een soort verlaagde stoep, zodat je pal langs het water kunt lopen. Een beetje zoals bijvoorbeeld in Utrecht langs de Oude Gracht of, kan het schelen, zoals in Parijs, langs de Seine. Groot denken!

Ik schrijf dit uit mijn hoofd. Ik heb er geen folder bij. Ik heb geen schetsen op tafel. De foto die u boven dit stukje ziet heb ik nog niet geüpload. Het is mij vertéld.

Het is mij verteld tijdens een informatie-inloopavond. De gemeente Groningen nodigde alle binnenstadsbewoners uit voor een “Binnenstadscafé” tussen 4 uur ’s middags en 9 uur ’s avonds. Het was behoorlijk basic. Gewoon 4 of 5 deskundigen die belangstellenden meenamen langs een stuk of 10 informatiepanelen over de beoogde veranderingen. Ze vertelden enthousiast over het waarom en het hoe van de plannen en over hoe het eruit komt te zien.

Het werkt.

Ik vind het een prettig eenvoudige aanpak. Geen flitsende interactieve video-show. Geen dure folders. Prettig voor de burger, jammer voor de tekstschrijver. Voor hem zie ik nog wel een kansje overigens: schrijf een uitnodiging die burgers wel naar zo’n bijeenkomst lokt. Heel druk was het namelijk niet toen wij er waren. Maar misschien is dat wel een onmogelijke opdracht.

Auteur: Wout Sorgdrager

Tekstschrijver en schrijftrainer in Groningen en wijde omgeving. Mijn onderwerpen: gezondheidszorg, onderwijs, volkshuisvesting, personeel & organisatie. De not-for-profit-sector. Traint en coacht professionals.

2 gedachten over “Hoe vertellen we het de burger?”

  1. Is een bekend fenomeen in onze/mijn ‘stad’. Inloop-avonden in de diverse wijken, de meest actieve en meelevende wijkbewoners komen en laten zich bijpraten door ‘deskundigen’. Soms is zelfs inspraak mogelijk, wil natuurlijk niet zeggen dat men er iets mee doet. In dat opzicht moet ik vaak denken aan de bekende Groninger wethouder Max van den Berg. Zijn antwoord, in en buiten de raadszaal was vaak “Ik heb u gehoord” en hij ging zijn (eigen) gang….

    De plannen voor Groningen (binnenstad) lijken me wel leuk… alleen de gele steentjes?? Dacht dat ze daar op het gemeentehuis of elders al genoeg ervaring mee hebben!

    Je verslaggeving in dezen volg ik met belangstelling Wout!

    1. Tja, die gele steentjes. Ik begreep eerder dat op plekken waar ze al liggen, ze ze gaan omdraaien! Omdat ze zo vies en glad worden. Het aardige van deze bijeenkomst vond ik dat ze niet de suggestie wekten dat er sprake is van inspraak. Ze willen het ons gewoon graag vertellen al straan ze ongetwijfeld open voor goede ideeën. De gemeenteraad gaat later beslissen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s