Frustratie-agressie

Frustratie-agressie is agressie uit onmacht. Het is de agressie van een treinreiziger op een stakingsdag, de klant die belt en keer op keer zijn geboortedatum moet opgeven zonder verder te komen, de patiënt die op 1 dag 4 verschillende diagnoses hoort. Het is agressie die zich richt op de boodschapper terwijl de agressor weet dat die er ook niets aan kan doen. Maar het lucht wel op.

Gisteravond gaf Alders uitleg over zijn opstappen aan mensen van wie de woning versterkt moet worden, gaat worden of toch niet … maar misschien ook wel. Hij kon de nieuwe vertraging in de besluitvorming niet meer verkopen. De zaal stond op en applaudisseerde.

Bijzonder. Ik vond Alders de verpersoonlijking van de verambtelijking van het versterkingsdrama in Groningen. Ik was niet de enige.

Wat verklaart dan die staande ovatie? Misschien wel dit: hij was de enige bestuurder die tot nu toe persoonlijke consequenties verbond aan de totale mislukking van de versterking van Groningen. Kamp flierefluitte vrolijk verder, Wiebes lijkt dezelfde strategie te hebben gekozen en Rutte … tja, Rutte …

Groningen schortte het overleg met Den Haag op. Dat begrijp ik wel. Maar wat nu? Wanneer zegt Groningen ‘Genoeg is genoeg’? En wat gebeurt er dan? Niets, ben ik bang. Frustratie is een afschuwelijke geniepige genadeloze bron van ongerichte machteloze woede. Gaan die mensen die opnieuw te horen hebben gekregen dat ze geduld moeten hebben naar Den Haag? Misschien. Maar ze gaan er echt de boel niet in de hens doen.

Nee, ik ben bang dat de frustratie niet tot agressie leidt. Dat zou tenminste nog opluchten. Ik ben bang dat de frustratie zich naar binnen keert. Opkropt. Tot het mis gaat. Al die onzekerheid en woede en onmacht is uiteindelijk killing.

Over de foto: hij is gemaakt door Jan Zeeman en staat op de voorpagina van het Dagblad van het Noorden. Zelden is de totale onmacht van Den Haag zo goed verbeeld. Bekijk hier wat Alders er zelf over zegt tegen het DvhN

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: