Knoppen

Ik scheer me met een scheermachine. Hij heeft 3 koppen die elk een paar duizend omwentelingen per seconde maken. Toch sta ik voor de spiegel het apparaat op en neer te bewegen. Ik poets mijn tanden met een elektrische tandenborstel. Ik kan het niet laten om de borstel op en neer te bewegen.

Toen ik nog campings bezocht zag ik het ook andere mannen doen. Ik ben niet de enige.

Wat geldt voor scheren en tandenpoetsen geldt ook voor wachten tot de liftdeur dichtgaat of het voetgangerslicht op groen. Of op een drukke snelweg achter iemand aan rijden die net een fractie langzamer rijdt dan jij terwijl je weet dat de meneer of mevrouw daarvoor ook een fractie langzamer rijdt.

We kunnen niet gewoon geduldig – of lijdzaam – beiden. We kunnen ons niet schikken in de loop der dingen. We willen invloed kunnen uitoefenen. Misschien is het wel de sleutel geweest tot het “succes” van de menselijke soort. Maar het kan ook zomaar de sleutel zijn tot de totale ondergang.

Auteur: Wout Sorgdrager

Tekstschrijver en schrijftrainer in Groningen en wijde omgeving. Mijn onderwerpen: gezondheidszorg, onderwijs, volkshuisvesting, personeel & organisatie. De not-for-profit-sector. Traint en coacht professionals.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s