Hou toch op

Het is Stoptober. Stoppen met gas is als stoppen met roken.

Ik ben nooit begonnen met roken, dus stoppen is lastig. Maar ik heb veel respect voor mensen die het redden. Want verslaving is – heb ik me laten vertellen – iets mentaals en iets fysieks. Dat fysieke kun je tackelen met flink zijn en pleisters. Maar dat mentale stukje is moeilijk aan te pakken. Ooit schreef ik over rokers die heel erg in het nu leven. Met andere woorden: later komt later. Als je weet dat je binnen een week komt te overlijden als je nog een peuk opsteekt, laat je het wel. Als je weet dat de kans 50% is óók. Maar als die kans kleiner is en de termijn langer, prevaleert het gemak en het vertrouwde van het nu.

Welnu. Over gas. In mijn dagblad komt op pagina 13 een meneer van de ABN Amro aan het woord. Stop niet met gas. Laat je cv-ketel lekker staan. Plaats die warmtepomp niet. We stappen gewoon over op vloeibaar gas uit Canada. Het blijkt dat Shell daar een gigantische installatie bouwt om het gas dat ze er oppompen vloeibaar te maken, en vloeibaar gas kan prima vervoerd worden. Het dagblad schrijft erboven (zonder aanhalingstekens): ‘De hele wereld stapt over op gas’.

Shell is die criminele organisatie die Groningen heeft leeggetrokken. Zij weten als geen ander hoe je een verslaving in stand houdt. Maak het de verslaafde makkelijk. ‘Psst, nog een peukje? Nog een shot? Nog een tanker vloeibaar gas?’ De handelwijze van een dealer!

De meneer van de ABN Amro vindt het alleszins redelijk: ”s Nachts schijnt de zon niet en het waait ook niet altijd. Er zullen dus altijd energiecentrales nodig blijven om elektriciteit op te wekken als er geen zon of wind is.’ Ik heb gelukkig geen geld bij de ABN Amro maar het is wel een systeembank. Als zo’n bank dergelijke redeneringen als valide beschouwt moeten we ons ernstig zorgen maken. Dat op de volgende bladzij van mijn dagblad een oud-medewerker van Gas Terra gas verkoopt als ideaal voor een rustige transitie naar duurzame energie is toeval. Ik citeer hem: ‘Naast ons eigen Noordzeegas is er gas uit Noorwegen, Noord-Afrika, het Midden-Oosten en desnoods Amerika voorhanden. Beschikbaar en betaalbaar. Bovendien zullen we, naarmate het aandeel duurzame energie stijgt, steeds minder gas nodig hebben.’ De tekst van een dealer.

En niemand die denkt: ‘Zou dat wel verstandig zijn, dat we die aarde van ons volkomen leegtrekken?’

Hou toch op.

Auteur: Wout Sorgdrager

Tekstschrijver en schrijftrainer in Groningen en wijde omgeving. Mijn onderwerpen: gezondheidszorg, onderwijs, volkshuisvesting, personeel & organisatie. De not-for-profit-sector. Traint en coacht professionals.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s