In Leermens

We waren gisteren op bezoek in het oude huis, bij haar nieuwe bewoners. Het land bloeide, mijn hart bloedde, een beetje. De Jacobsladder lijkt verdwenen maar de Darmera komt alweer op. In het gras dezelfde kuilen als voorheen. De rabarber op zijn oude vertrouwde plekje. De neppeschoorsteenwerkplaats van Van Wijnen op de ijsbaan van Nooitgedacht weg. De vlag gestreken. Eindelijk.

Of we geen spijt hadden? Nee, dat hebben we niet. Integendeel, ik zou opzien tegen het werk in de tuin. En bovendien, het versterkings- en renovatieproces aan de overkant zou veel van mijn incasseringsvermogen vragen. Maar daar zijn, op die plek, in dat huis, waar je zoveel hebt meegemaakt en waar je zo gelukkig bent geweest, dat doet wat met je. Maar ik hield me groot.

Eenmaal terug in Stad ging ik even boodschappen doen. Toen ik terug kwam, stond er een grote verhuiswagen voor de deur. Had mijn vrouw dan toch? Onmogelijk, vandaag is het weer Lassedag.

2 gedachten over “In Leermens”

  1. Ja, wie verhuist zal altijd iets van heimwee houden, niets aan te doen. Mooi beschreven, dankjewel.
    Zelf zou ik misschien wel altijd op Hoogeweg (twee o’s) 116B zijn blijven wonen als niet… Gelukkig kwamen er nog vier andere huizen achteraan.

    Overigens: HET oude huis en HAAR bewoners? Of moet ik die aanduiding puur psychologisch, desnoods freudiaans interpreteren?

    1. Mijn opa en oma van de reineklaasenstraat leerde ik dat je bij alles waar je met liefde over praat, verwijst in de vrouwelijke vorm. ‘Het gebakken visje, ze smaakt heerlijk.’ Zodoende. Freudiaans? Vast!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: