Terug

In Eenum bezochten we de voorstelling ‘Raif’ van Marlene Bakker. Het was een onderdeel van het festival ‘Terug naar het begin’.

De auto zetten we bij Jannie en Harry, naast het dorpshuis in Eenum, naast de peuterspeelzaal waarvoor dorpsgenote Ans 25 jaar geleden de kapstokjes maakte. We wandelden over het maar, langs het huis van tennismaatje Ingrid en langs de Kosterij naar de kerk. We aten even daarvoor een tosti bij Irma en Marjon in het dorpshuis van Leermens. We zijn terug waar het begon. We zijn in Zeerijp, Oosterwijtwerd, Eenum, Leermens. Ik ken er iedere kronkel in de weg, iedere boom, ieder huis, ieder nummerbord, iedere kerk.

We hadden zaterdagnacht Lasse te logeren. Ik viel laat in slaap, hij werd vroeg wakker. Ik wist daar in die kerk dus dat ik kwetsbaar was.

Ik hield me kranig.

In helder, voor mij nauwelijks te verstaan, Gronings zong Marlene Bakker over … over die wegen, de bomen, de huizen, de nummerborden, de kerkjes. Daar in dat door de tijd kromgeslagen eeuwenoude kerkje bovenop de wierde, klonk de klank van klei en siepels en motregen. Maar ook de klank van de ruimte en de hoge wolken en al die vertes met al die wierden en al die kerkjes. De klank van al die mensen die daar – Ton Elias ten spijt – eeuwen en eeuwen grond wonnen, grond ontgonnen, hun leven opbouwden, hun leven lieten.

Maar misschien zong ze wel over de FC en de aanbiedingen van de Lidl.

Hoe het ook zij. Na Eenum gingen we nog even terug naar Leermens alwaar filosoof en dichter Joke Hermsen een warm pleidooi hield voor stilstaan in het moment. Dat was mij wel toevertrouwd.


Nog wat links:
Marlene Bakker, Waarkhanden (YouTube)
Over het festival:  Terug naar het begin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: