Pareltjes of struikelblokken?

Woorden dóén wat. Wat? Dat is onder andere afhankelijk van de ontvanger. Kies je woorden daarom. Kies ieder woord. Met zorg.

Ze wilden, aldus mijn zegsman, ‘de bijeenkomst feestelijk larderen met pareltjes.’

Als ik hoor dat iemand iets feestelijk gaat larderen denk ik, toch al zo’n 40 jaar vrijwel-geen-vlees-eter, aan mager vlees waar je spek doorheen pielt. Hoe feestelijk wordt een bijeenkomst waar men het vlees met parels lardeert? Mijn bron wilde het best van me aannemen maar ik zag twijfel in de ogen. Misschien vindt u binnenkort toch een uitnodiging voor een feestelijk met parels gelardeerde bijeenkomst op de mat.

Woorden dóén wat. Wat exact, is onder andere afhankelijk van de context en het medium en – vooral – de ontvanger. Bij het woord ‘larderen’ krijg ik nog (?) de letterlijke betekenis op het netvlies. Maar lang niet iedereen heeft die associatie. Dik kans dat een ander bij ‘larderen’ alleen maar denkt aan kersen op een taart of slingers in een boom, aan iets ‘gezellig opleuken’.

Op het Tekstnet-forum vertelde collega Els Brouwer over een lijst van woorden die je  wilt vermijden. Ze refereerde eraan met het begrip ‘de zwarte lijst’. Een lezer struikelde erover. Ik moest echt even nadenken over de oorzaak van de struikelpartij. Maar – om mijn oude vader te citeren die ongetwijfeld weer een ander citeerde: ‘gevoelens zijn feiten’. Als je beoogde lezer over zo’n woord struikelt, moet je het vermijden en nadenken over een redelijk alternatief. En zie, wat weerwerk doet wonderen, het zet aan tot creativiteit. Ze vonden een fantastisch alternatief. De zwarte lijst heet voortaan de blablalijst.

Nou gebiedt het genre een moraal. Misschien wel dit: scherpslijpers zijn zeurpieten en zeurpieten houden je scherp.


Nog even een echt vies filmpje zien? Bekijk dan dit filmpje waarin een slager een product lardeert.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: