Acceptabel of niet?

Wat zien we op de afbeelding hierboven: een vissende man in een winters landschap of een Eskimo-jongetje? Onze Taal verspreidde een enquête onder de leden over “schurende taal”. Wat kan, wat kan niet? Precies, de moorkoppen-discussie. Ik ben verreweg het braafste jongetje van de klas. Geef mij een vragenlijst en ik vul hem in. Dat was in dit geval uiterst leerzaam. Al klikkend ontdekte ik hoe het ongeveer bij mij werkt.

De eerste vraag luidde: Wat vindt u ervan als u iemand dit hoort zeggen? En dan krijg je onder meer de volgende aanduidingen:

  • een blanke man
  • een jood
  • een Eskimo
  • een mongooltje
  • een slaaf
  • een kleurling
  • een dikke vrouw
  • een lesbienne

Ik merk dat de aanduidingen die bestaan uit een neutrale term als ‘man’ of ‘vrouw’ met een bijvoeglijk naamwoord mij prima voorkomen. Maar aanduidingen als ‘een jood’ of ‘een kleurling’ stuiten mij tegen de borst. Dan reduceer je iemand tot dat ene begrip. Ik – frik eerste klas –  corrigeer mensen die mij vegetariër noemen. Ik ben geen vegetariër. Mijn eetpatroon is vegetarisch. Ik eet geen vlees.

En dan het begrip ‘een mongooltje’ springt er nog wel uit door het verkleinwoord. Mijn moeder had een zus over wie zij zeer liefdevol sprak als ‘een mongooltje’. Uit haar mond klonk dat volkomen acceptabel. En tegelijkertijd begrijp ik dat voor heel veel mensen dat begrip totaal ongepast is.

De tweede vraag betrof een zin als ‘Mijn schoonzus is directeur van een lagere school’ en  ‘Mijn schoonzus is directrice van een lagere school.’ Waar geef je de voorkeur aan? Ingewikkeld. Voor mij is ‘directeur’ de mannelijke vorm van ‘directrice’ en omgekeerd. Het is een functie-aanduiding. Ik koos dus telkens voor de vrouwelijke aanduiding. Voor de goede orde: over de correctheid laat Onze Taal zich totaal niet uit. De enquête is louter inventariserend bedoeld.

En zo volgt er nog een achttal onderwerpen. Erg instructief.

U bent waarschijnlijk lid van Onze Taal en vulde de enquête ook in. Maar als u nou geen lid bent kunt u de enquête hier invullen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: