Bang

Laten we het over de mooie dingen hebben: ‘De wereld draait door’ stopt. Dat wil niet zeggen dat de wereld niet meer door draait want dat doet-ie echt wel maar wel dat we niet langer op onbewaakte momenten geconfronteerd worden met een vraag van 5 minuten van een presentator die daarna het liefst het antwoord zelf ook nog maar geeft. En dat we misschien niet langer op onbewaakte momenten geconfronteerd worden met ene Eus.

Hoewel dat misschien te veel gevraagd is. Eus is een fact of life, momenteel vrijwel onvermijdelijk. Hij is de Jan Mulder van de 21e eeuw, ware het niet dat Mulder een enkele keer leek te  beschikken over een fikse dosis zelfspot en relativeringsvermogen. Eus heb ik daar nog niet op kunnen betrappen. Eus duikt voortdurend op. Laatst nog, naast me, in het echtelijke bed, op een zaterdagavond om 12.00 uur ’s nachts. Op de radio.

Dat geschreven hebbend wil ik u een liedje laten horen waar ik gisteren behoorlijk door van slag was. Het komt uit diezelfde verguisde wereld draait door. Ik kreeg het via via op Facebook. Het is een gedicht van Joost Zwagerman, gezongen door Wende Snijders. Ik kende het niet. ‘Voor alles’ heet het en het refrein is eenvoudig:

Voor alles bang geweest voor alles altijd bang geweest

Het is geloof ik een liefdesgedicht, en het loopt in principe goed af ware het niet dat Zwagerman zelfmoord pleegde. Dat weten maakt het voor mij tot een diep en diep verdrietig lied. Maar wonderschoon is het.

Luister ‘Voor alles’ door Wende Snijders op YouTube.

2 gedachten over “Bang”

  1. Ja, Ik zag ook die uitzending. Toevallig de enige uitzending van DWDD dat ik ooit heb gezien. Ik heb een hekel aan praatprogramma’s waar iedereen door elkaar praat, niet naar elkaar luistert, of de kans krijgt iets te zeggen. Enfin, dat gedicht en hoe Wende het zong vond ik betoverend mooie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.