De zwakste schakel

‘Mijn oma karretje?’ Lasse staat naast me, zijn koppie omhoog, de ogen smekend wijdopen, de knietjes gekromd. Hij probeerde het eerder bij de enige 3 andere volwassenen die hem deze weken nabij zijn en ik ben zijn laatste hoop. Maar ook zijn beste kans. Het gaat om een erg leuk liedje en je speelt het af op een telepoon; het gaat vergezeld van een vrolijk videootje. Ik zwicht zoals alleen opa’s zwichten kunnen. Moeder grijpt mild in: ‘Maar alleen het geluid!’
‘Vasthouden’ onderhandelt Lasse met mij, zijn moeder negerend, en zo staat hij verzaligd mijn oma karretje te luisteren met mijn dichte telefoon in zijn handen. 2 heerlijke minuten en 30 dito seconden later klinkt het onvermijdelijke ‘Nog een keer!’

Je kinderen opvoeden met zo’n opa in de directe omgeving valt niet mee. Al die dingen die je hem terecht verbiedt, doet zijn opa stiekem toch. En soms ook minder stiekem. Lasse is 2. Hij weet: daar zit de zwakste schakel.

We waren gevijven op weekend in een huis, een arrangement dat ons kwam aanwaaien doordat de klaverjasvereniging ‘Ons genoegen’ haar weekend er gepland had. Door omstandigheden kon dat niet doorgaan. De een wellicht besmet, de ander in strikte isolatie en weer een ander tobbend met een oude moeder. Tja. Dan staat daar midden in het wijdopen zonovergoten berekoude Fryslan zo’n mooi leeg huis en zijn de weersverwachtingen veelbelovend.

Als je mensen als Arjen Lubach moet geloven zegt de overheid. “Blijf thuis. Houd 1,5 meter afstand.” De overheid heeft dat misschien naar hem gestuurd, mij bereikte een ander bericht: ‘Houd 1,5 meter afstand! Bent u ziek of verkouden? Blijf thuis.’ Wij waren niet ziek of verkouden en besloten dat we toch al een soort 5-koppige familie zijn met Lasse als verbindend element. We zetten (o.v.t.) in Friesland ons Groningse leven voort. De Britten gaan prat op hun splendid isolation. Ik begrijp dat nu beter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.