Een leeg huis

We wandelden in de prille voorjaarszon met een straffe, gure oostenwind tegen, bij een mooi, klein plaatsje in Noordoost-Groningen en passeerden een pittoresk arbeiderswoninkje aan de overkant van het Eenumermaar. Ik ken het daar een beetje en constateerde dat de woning nog steeds niet bewoond is. ‘Toch eens vragen bij de overburen wat ze ervoor willen hebben? Het is een ideaal vakantiehuis!’ polste ik mijn vrouw nonchalant. Ze vond het natuurlijk een lumineus idee maar bedankte desalniettemin.

Het staat al dertig jaar leeg. Sterker: ik heb er al die jaren dat we er woonden nooit een mens gezien.

Arm huis.

Wat is het verhaal van dit huis, van deze leegstand? Waarschijnlijk was het ooit de arbeiderswoning bij de boerderij aan de overkant. En waarschijnlijk heeft de arbeider uiteindelijk gekozen voor een bejaardentehuis en dacht de boer die het uitbaatte dat hij er zelf in kon gaan wonen als zijn zoon de grote boerderij overnam. Waarschijnlijk vond de zoon geen vrouw en waarschijnlijk bleef hij dus met pa en ma in het grote huis wonen tot dat hij … Waarschijnlijk kwam ‘Boer zoekt vrouw’ net te laat. Je weet het allemaal niet.

Maar zo lang zo leeg, zo verlaten. Wat jammer. Wat zou je er fijn kunnen wonen denk ik dan en ik projecteer er onmiddellijk heerlijke weekenden en zonovergoten vakanties en wellicht ook werkweken waarin ik eindelijk die kloeke roman zou schrijven en weer jam kon maken en hout zagen en misschien wel zou leren bridgen of vissen of Proust lezen. In het Frans.

Het huis had me vast graag zien komen. Maar waarschijnlijk ziet het liever eerst iemand met wat ervaring in het opknappen van huizen die lang hebben leeggestaan. En waarschijnlijk stap ik op zaterdagmiddag toch even in de auto om in Stad naar de markt te gaan en drink ik dan een kopje koffie aan dat prachtige kerkhofje hartje stad om ’s avonds een mooie voorstelling te gaan bezoeken of een kleine kleinzoon.

Maar wat kun je heerlijk dromen over vakantiehuizen. Huizen waar alles kan wat je toch nooit doet.

 

4 gedachten over “Een leeg huis”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.