Kruisbessen gezocht

In Leermens, ach ja Leermens, groeide ons het fruit boven het hoofd. Vaak letterlijk. Bij de perenboom, de pruimenboom en de walnotenboom moest je soms op je hoede zijn! Ik had op een gegeven moment 150 potten jam staan. Alles eigen tuin. Die potten zijn over, uit en op. Onlangs kon ik op de Eikemaheerd een paar kilo zwarte bessen plukken en bij Anke een dikke pond rode bessen. Maar de kruisbessen hingen er niet voor de burgerpluk.

Je kunt ze op de markt kopen. Maar zo werkt het niet. Hou je van ananasjam, dan heb je geen keuze. Maar je moet in het leven als het even kan zelf je bessen plukken. Bovendien, fruit plukken is zo ongeveer het fijnste karweitje dat ik ken. Die hoorn des overvloeds, al dat rode, paarse en groene goud dat daar zomaar hangt, dat heerlijke vooruitzicht van al die borrelende pannen, die rij lege jampotten strak in gelid, die klik in de pot als de jam afkoelt en de pot zich vacuüm zuigt, klaar voor jaren jamgenot. Ja, zet mij voor een volle rijpe struik bessen en ik word een rijke bramenplukker.

De kruisbes is de ideale bes voor jam, zeker samen met z’n bittere vriend de zwarte bes. Ze hebben gemene doorns en veel valse scheuten. In de loop van de jaren leerde ik ze plukken: stevige handschoenen, van onderen beginnen en per tak werken. En niet te vroeg plukken. Laat ze rijpen, bezwoer ik mezelf, geef ze tijd. Vaak kon ik ze pas na onze vakantie plukken.

Vorig jaar hadden we nog jam uit Leermens. Dit jaar is alles anders. Die jam is op en niet alleen gaan we heel laat op vakantie, de bessen zijn er ook nog eens erg vroeg bij.

Mijn vrouw is vandaag jarig. U kunt haar blij maken: heeft u struiken kruisbessen die u niet gebruikt? Laat het ons weten. U hoeft ze niet in te pakken, we plukken ze graag zelf.

2 gedachten over “Kruisbessen gezocht”

  1. Prettige verjaardag voor en met Toos!
    (bessenplukken: doet me weer denken aan vroeger, 65-70 jaar geleden, aan de Wijmersweg in Loppersum (toen er nog aardbevingen waren)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: