Mijn punt

Nieuwsberichten hebben vaak een mini-samenvatting. Dat helpt de lezer en de schrijver. Je tekst wordt puntiger.

Sinds vorige week voorzie ik mijn blogjes van piepklein intro. Google wil dat graag. Lezers lijken het ook te waarderen. Ik aarzel nog.

Wat is de meerwaarde van zo’n intro? Allereerst. Lezers weten wat ze gaan lezen. Daardoor kunnen ze gerichter lezen en makkelijker hoofd- van bijzaken scheiden. Door zo’n intro zet je je lezer als het ware in de juiste leeshouding. De meerwaarde is ook dat het de schrijver dwingt om als de tekst klaar is nog eens stil te staan bij wat er staat. Is dat inderdaad wat je wilde zeggen? Ik vraag mezelf dan af: ‘Wat is je punt Sorgdrager, wat is je punt?’ In 9 van de 10 gevallen zorgt dat ervoor dat ik m’n tekst nog een keer herzie. Soms zelfs behoorlijk radicaal.

Ik kom hier op vanwege een workshop bij Tekstnet over ‘Scherper schrijven’. Trainer Nico Dikstaal schotelde ons een behoorlijk warrige tekst uit de Volkskrant voor. ‘Maak dat nou eens 50% korter’ daagde hij ons uit. Dat lukte vrij eenvoudig door die truc van het intro. Wat is je boodschap? Wat is de kern van je verhaal? Vervolgens kun je veel beter onderscheid maken tussen hoofd- en bijzaken en is het dus ook makkelijker om puntiger te schrijven.

Maar. Het is dus ook meteen de dood in de pot. Je verklapt je boodschap al. Er is geen ruimte voor een onverwachte wending. Er is geen ruimte voor een gezellige uitweiding. En er is al helemaal geen ruimte voor een warrig stukje over niks. En dat zijn vaak toch de leukste.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: