Een vondst

We wandelden van de kaaswinkel naar huis via de Grote Markt. We hadden uitvoerig stilgestaan – dat mag u letterlijk nemen – bij de verschillende torens die ons stad markeren. Er is de Martinitoren (de toren van Opa en Oma!), er is de kleine Martinitoren (aan c.q. op het Provinciehuis) en er is de gele toren, van de A-kerk. Dus toen Lasse vanuit zijn kinderwagen (zo’n ochtend was het) mij toeriep dat we moesten stoppen omdat hij de Martinitoren zag, woof ik dat achteloos weg. Ja, dat heb je nu eenmaal als je op de Grote Markt in Groningen loopt. Maar hij hield vol.

We hadden geen haast en ik stond dus maar even stil. Maar ook dat was niet goed. We moesten terug. Terug. Terug. En verhip, hij had gelijk. Midden op de Grote Markt stond de Martinitoren. Niet de gewone kleine maar een hele kleine.

We namen hem nauwkeurig in ogenschouw. Ik verbaasde me over mezelf. Dat ik dit nooit eerder zag. Ik verbaasde me over mijn gemeente. Dat dit zomaar hier staat. Reuzegevaarlijk zo’n ijzeren pin midden op de straat.

‘Mag ik hem hebben?’ Ik was ervan overtuigd dat dit een stalen toren was, stevig verankerd in Groningse klei en zeg bovendien niet graag nee. Dus ik zei ja maar natuurlijk en waarschuwde dat hij vast zat aan de grond.

Ergens moet een camera zijn opgehangen om alle reacties te filmen. Ik schrijf dat in de zekerheid dat ik me voorbeeldig heb gedragen. De toren bleek een replica en zeer draagbaar. Heel even schoot het door me heen: ‘Een vondst. Kun je een kind een mooier cadeau geven?’ Maar de betere burger werd in me wakker. Dit was te leuk.

Gelukkig maakte hij er geen ruzie om. Het was zelfs voor een tweejarige te mooi om waar te zijn.

Eén gedachte over “Een vondst”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: