Moi Loppersum

Op 1 januari is het zover. Dan gaan de gemeentes Delfzijl, Appingedam en Loppersum samen. Dan worden ze de gemeente Eemsdelta. Over die naam zal lang nagedacht zijn. Maar. Bij een delta denk ik toch echt aan modder en overstromingen. Aan al dat water dat vanuit centraler Europa via ons moeras de Noordzee in wil maar niet kan. Aan al dat water dat vanuit de Noordzee ons moeras in moet. Aan je krampachtig verzetten tegen het uiteindelijk onafwendbare. Modder. Overstromingen. Rampspoed. Het zal aan mij liggen. En ik wens de nieuwe Eemsdelta’ers droge voeten en veel geluk.

Met de komst van de nieuwe supergemeente verdwijnen de afzonderlijke gemeentetjes. Dat gaat gepaard met enig ceremonieel en met cadeaus voor alle bewoners. Zo krijgen de Delfzijlsters een boek met verhalen, krijgen de Damsters een kunstwerk op een plein en een essay van Pauline Broekema. En de Lopsters? Zij krijgen een website: Moi Loppersum! Het wordt een digitaal platform waarop mensen herinneringen kunnen delen.

Gegeven paarden kijk je niet in de bek. Toen de gemeente ’t Zandt (waar Leermens deel van uitmaakte) in 1990 ophield te bestaan om op te gaan in de supergemeente Loppersum kregen alle inwoners van het laatste beetje geld dat ’t Zandt had ook een cadeau. Eén theelepeltje per huishouden. Er stond op: ’t Zandt (Gr). We waren met z’n vieren thuis. Kun je je voorstellen hoeveel ellende dat ene lepeltje heeft veroorzaakt! Pas toen ze bij AH Suske-en-Wiske-bestek gingen verspreiden kwam het goed. Zo’n website is helemaal geen gek idee.

2 gedachten over “Moi Loppersum”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: