20 januari 2021

Het was de dag dat Joe Biden en Kamala Harris werden benoemd tot president en vicepresident van de VS. Ik was geneigd om buiten een rondedansje te doen en een nieuwe Amerikaanse vlag te kopen zodat ik ermee kon zwaaien. De vorige had ik verbrand. Iemand in mijn app-groep vond dat Biden er breekbaar uitzag. ‘Broos’ noemen geriaters dat ook wel, er is een ‘frailty-factor’ meen ik te weten. Daarmee kunnen ze een getal geven aan het gevaar dat je als oudere omvalt. De F-factor van Biden ken ik niet, maar op mij maakte hij een fitte indruk.

Bovendien: de 21e-eeuwse wereld heeft geen behoefte aan een van testosteron bulkende krachtpatser maar aan een begripvolle opa die luistert en verbindt, die geen stiefkinderen maakt en die de kleinkinderen voorleest uit mooie boeken zoals Post voor de tijger, waarin Tijger en Beer samen met de andere dieren een ondergronds kabel-telefoon-gesprekkennet aanleggen, zodat alle dieren met elkaar kunnen praten. En als er dan een keer de ferme daadkracht van een strenge moeder-van-de-kinderen nodig is, is daar Kamala. Dat lijkt mij een moeder die de kinderen voor het slapengaan het speelgoed laat opruimen.

Dit schreef ik en terwijl ik het schreef, realiseerde ik me dat ik waaratje mijn eigen functiebeschrijving had geschreven. Ik wil wel, maar of de moeder-van-mijn-kleinkinderen er klaar voor is? Ze heeft nog twee weken zwangerschapsverlof maar daarna zou ze waarschijnlijk best willen. Is er nog plek op de kieslijst?

Over wat er verder op 20 januari 2021 gebeurde, wil ik maar niet schrijven. Want dan wordt er iets anders wakker in me en dat wat wakker wordt heeft niets te maken met een lieve begripvolle opa en alles met iemand die naar de Nederlandse vlag in de meterkast kijkt en zich afvraagt waar de petroleum ook al weer staat. Maar misschien verliezen we nu wel kiezers.

Eén gedachte over “20 januari 2021”

  1. Ja, het was een mooie avond! Eindelijk weer eens een beschaafde speech. En dan dat prachtige gedicht van Amanda Gorman er nog achteraan. Hoop voor de toekomst!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: