Alleen op Ameland

Een vriendin appt dat ze alleen op Ameland zit om een nota te schrijven. Ze klinkt niet blij, wel plichtsgetrouw. Ik ben stikjaloers.

Hoe komt het dat ik dolgraag alleen in een huisje op Ameland zou zitten? Natuurlijk: Ameland trekt altijd al ben ik er nog maar 2 keer geweest. Maar als ze in Zeeland was gaan schrijven of in de Ardennen of in Wanneperveen, ik zou net zo jaloers zijn geweest. Het is niet de locatie. Het is de seclusie. Vreemd, want in zekere zin leef ik al als een kluizenaar. En van de mensen met wie ik mijn kluis deel, houd ik heel veel.

Het is de verlatenheid die me trekt, en het vooruitzicht dat niets je dag en je gedachtegang kan verstoren. Winterbandenwissel? Kaas kopen? Lunch? Fysiotherapie? Een postbode? Dat is daar allemaal niet. Je kunt 7 x 24 uur volstrekt je eigen gang gaan. Een week? Nee, langer. Een maand. Hoewel. Eigenlijk zou ik drie maanden in seclusie moeten leven. De dingen die ik dan zou kunnen voortbrengen! Daar zou die ene beleidsnota bleekjes tegen afsteken.

En misschien kom ik met lege handen en een vol hoofd thuis. Of een leeg hoofd.

Ooit (15 jaar geleden?) trok ik er per fiets op uit. Ik zou 7 dagen door Nederland fietsen. Kamperen. Alleen. Op dag 3 was ik weer thuis. Ik vond het saai, niemand om tegen te zeggen hoe mooi het was, niemand om tegen te zeggen hoe fijn het was, niemand om stil mee te zijn, niemand die me waarschuwde om het glaasje jenever niet op de telefoon te zetten.

Mijn vroegtijdiger thuiskomst moet een verrassing geweest zijn voor mijn gezin. Maar diep in hun hart wisten ze het vast wel. Grote mond. Klein hart.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.