De Ruimstraatklok

Dinsdag luidde om half 10 de Ruimstraatklok nog eenmaal. ‘Ruim de straat ruim de straat ruim de straat ruim de straat’. 10 minuten lang. Dat hoor je. Het klokkenluidersgilde deed dat dagelijks sinds de start van de avondklok. 95 keer! Dat voel je.

De Ruimstraatklok heette ook wel Bierklok. Hij werd geluid als het tijd was om af te taaien. Klaar. Opruimen. Naar bed. En hij werd geluid bij nakende rampen.

Ze zullen bij het gilde niet bijster ingenomen geweest zijn met het besluit om de avondklok te verlengen. Maar ze hielden vol. Ik vond het een mooi gebaar. Het getuigde van precies datgene waar we misschien wel wat te weinig van hebben als mensheid. Aandacht. Liefde. Doorzettingsvermogen. Kracht. Samen.

Tegelijk had het iets loos. 10 minuten de klok luiden om de mensen die er toch al niet waren te waarschuwen dat ze naar huis moeten terwijl ze dat best weten. Maar misschien is dat loosheid het voornaamste kenmerk van een gebaar. Daar gaat het namelijk niet om.

De klok dateert van 1764. Ruim 250 jaar oud. Al die jaren, al die avonden. Maar nu is het weer even klaar. Hulde aan het gilde en hup naar het terras!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.