De boekenkast

Het is te laat voor de voorjaarsschoonmaak. Maar toch. Het kriebelt. En er is, zo in de aanloop naar de vakantie, weinig werk voor deze tekstschrijver en schrijftrainer. En zo bekroop me het idee om de boekenkasten beneden schoon te maken. Vakantie.

Hoe we in Geuzenveld, 1965, met z’n allen (dat wil zeggen: moeder en kinderen) de boekenkast schoonmaakten als het vakantie was. In het filmpje dat ik voor ogen heb, heeft mijn moeder een theedoek om haar hoofd gewikkeld maar dat zal wel niet kloppen. Zij stond op het balkon. Ik schat in dat mijn oudste zus telkens twee boeken uit de kast haalde en doorgaf aan mijn oudste broer die ze dan aan mij (in de keuken) doorgaf die ze aan zijn kleine zus (bij het balkon) doorgaf die ze aan mijn moeder op haar kloppost op het balkon doorgaf waarna mijn moeder met enkele rake klappen het stof van de boeken sloeg en … hier stokt mijn herinnering.

Want hoe kwamen die boeken terug? Waarschijnlijk stapelde mijn moeder ze op een beschut plekje op het balkon. Waarschijnlijk deed ze er een laken over. Mijn moeder was in die periode niet op haar best. Enig smetvrees was haar niet vreemd weet ik nu. Toen wist ik van niets. Alleen hoe we de handen ineensloegen  en de boekenkast schoonmaakten. Saamhorigheid. Vakantiegevoel.

Die arme moeder van mij. Wat had ik het haar gegund dat ze gewoon de kinderen naar de opvang kon brengen en lekker een eindje kon gaan fietsen.

Dat brengt me overigens wel op een idee.


Op de foto de keuken. Althans, zoals ik me die keuken herinner en nu te zien is in de museumwoning Van Eesteren. Daar moeten we beslist nog eens naar toe.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.