Blogverlof

‘Wat zijn jullie?’

Ik schoof licht paniekerig op mijn stoeltje heen en weer en piekerde mij de kop suf. Wat zijn wij? Zijn we überhaupt iets? Wie is we? Existentiële vragen overspoelden me.

Hajé Loodgieter keek mij doordringend aan toen hij me de vraag stelde. Hij stelde zich niet voor. Hij vroeg niet hoe het ging. Hij vroeg niet of ik van autosport hield. Hij vroeg wat we wáren. Die vraag telde kennelijk en ik moest zorgen dat ik met een goed antwoord kwam. Ik kwam uit Amsterdam. Het was mijn eerste schooldag in Veenendaal. Ik was zojuist door de conrector aan mijn nieuwe klasgenootjes voorgesteld. Meneer Koelewijn positioneerde mij naast Hajé Loodgieter. Ik was 14.

Eenmaal thuis verklaarde mijn moeder mij de vraag. ‘Wat zijn jullie’ betekende: ‘Bij welk kerkgenootschap zijn jullie aangesloten?’ In het Veenendaal van 1974 telde vooral die vraag. Beetje benauwend.

Het werkwoord ‘zijn’ is, samen met ‘worden, heten, dunken, lijken, blijken, blijven, schijnen en voorkomen’ een koppelwerkwoord. Het werkwoord koppelt een “zijnswijze” aan het onderwerp. U voelt het verschil in de betekenis tussen het woordje ‘is’ in ‘Jan is laat’ en in  ‘Jan is dokter’. In zin 2 is het een koppelwerkwoord.

Laatst las ik over mezelf: ‘Wout Sorgdrager is blogger’. Daar schrok ik even van. Het koppelwerkwoord ‘is’ legt wel een heel straffe link tussen mijzelf en ‘blogger’. Beetje benauwend. Ik ben en ik blog. Maar ben ik blogger? En wat gebeurt er met een blogger die 4 weken niet blogt?

Van Hajé Loodgieter weet ik het wel. Hij was dominee. Hij is dominee.

4 gedachten over “Blogverlof”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.