Maria

Het kapelletje was uitgehouwen in de heuvel die uitkijkt over Forcalquier. Het maakte deel uit van een piepklein basiliekje dat hooguit eens per jaar bij de processie haar deuren opende. Tegenover het kapelletje, met de rug tegen de afgrond, zat Maria op haar knieën. Haar blauwe cape was inmiddels wat flets, het steen met schimmel aangedaan. Iemand had lang geleden een roos in een plastic koker onder haar linkerarm geduwd. In haar linkerhand hing een houten rozenkrans.

Ook het kapelletje maakte een armoeiige indruk. Een goedkoop houten kruisje met de resten van een foto. Wat kaarsen in een plastic pot. Een pasfoto in zwart-wit uit de jaren 60, met een wasknijper bevestigd aan een rieten mandje waar ooit de paaseieren in lagen. Een steen. Een bosje lavendel. Een schrift.

Ik vroeg mijn vrouw om wat geduld en bladerde door gebeden, dankzeggingen, opmerkingen en vond die ene wanhopige kindertekening.

Gilian maakte hem onder het toeziend oog van Maria. Vader, moeder, opa, oma, broer of zus, iemand is gestorven, iemand wordt vreselijk gemist. Wat moet Maria hiermee? Weinig, vrees ik. Maar Gilian kon met haar verdriet terecht in haar kapel. Net als al die andere mensen die er hun hoop, hun wanhoop, hun verdriet en hun dankbaarheid in kwijt konden. Maria is geduldig.

Eén gedachte over “Maria”

  1. Jaren terug liep ik van Den Bosch naar Maastricht. De route ging langs kapellen en kruizen. Halverwege werd ik bij een klooster heel hartelijk welkom geheten. Maar alle kapellen en kerken waren hermetisch afgesloten.. Zoals ik de diverse kruizen ook vooral desolaat vond.

    Stille groet,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: