Miniatuur

Mijn vrouw was uit werken en ik nam het er van. Ik bakte me een ei. Juist had ik dat op toen er werd aangebeld. Een man, mijn leeftijd, korte broek, sandalen, blote voeten, regenjas. Heel even aarzelde ik. Ik kende hem niet. Hij kende mij niet. Hij stelde zich voor als Klaas en hij had wat voor me. Letterlijk een kleinigheid.

Als hij dit ooit leest zal hij me wel corrigeren. Hij had het bekomen uit de boedel van de schoonmoeder van de buurman. Een piepklein beeldje dat ooit is uitgegeven door de firma Vopel Pelterijen alhier. Het jaartal 1851 staat aan de zijkant. Op het Internet vind ik niets over Vopel alhier. Maar ik weet dat ze er zaten: voor de Fa. Roerdink er kwam, zo rond 1925.

Lasse heeft  ooit gefascineerd staan kijken naar een miniatuurtje van de Martinitoren, midden op de Grote Markt. Gebukt, op z’n knietjes, bewonderend. Zo zat ik gisterenmiddag voor dit beeldje. Het heeft de grootte van een flinke vingerhoed. Maar het telt onze raampjes, het toont ons bovenlicht en de aansluiting voor de gaslantaarn aan de voorgevel zit er nog. Wonderlijk om je eigen huis op een gewone dinsdagmiddag zo terug te zien.

Ik noodde hem binnen. De gebakkeneilucht moest hij maar op de koop toe nemen. Hij dronk een kopje koffie, keek rond en vertelde over zijn loopbaan. Over de firma Vopel kon hij me verder niets vertellen. Even later vertrok hij met onbekende bestemming. Hij liet mij blij verbluft achter met mijn eigen huis. Ik zette het bij wijze van spreken in de etalage.

IMG_3086

Eén gedachte over “Miniatuur”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: