Rabenhaupt

28 augustus, zaterdagmorgen, kwart voor 9. De vlaggen hangen uit vanaf de Martinitoren. Ik kocht als altijd op zaterdagochtend 2 luxe croissants voor het ontbijt en loop even over de Grote Markt. 28 augustus, Bommen Berend.

Er verzamelden zich wat mensen in jacquet bij de voet van de Martinitoren. Wie niet beter weet ziet hier een groepje brallerige Vindicatters, lamlendig katterig na een nacht doorzakken in de kroeg naast de Martinitoren. Eerst zijn het drie. Later komen er nog wat bij. Ik weet, het zijn hoogwaardigheidsbekleders. Zo dadelijk gaan zij naar het Goudkantoortje, naar de buste van Rabenhaupt om hem opnieuw te danken voor zijn heldhaftig verzet tegen Bommen Berend, die nare bisschop uit Munster.

Als even later de klokken worden geluid, loop ik net onder de toren. Een kleine 10 minuten davert het gebeier over ons hofje, over de stad. Sommige van die klokken hingen er al in 1580. Ze moeten ook in 1672 geluid hebben. Ook toen moeten de mensen daar onder diezelfde toren datzelfde luiden in hun buik gevoeld hebben. Moeten ze die galm hebben horen wegwaaien over (deels) diezelfde gebouwen aan datzelfde kerkhof.

Wat later lopen de hoogwaardigheidsbekleders bij de buren binnen. Tijd voor een feestelijk drankje. Hun taak zit erop. Rabenhaupt is geëerd. Ik vraag me af, waarom heet ons ontzet naar de slechterik? Waarom heet het ‘Bommen Berend’ en niet ‘Rabenhaupt’? Het is tijd voor verandering!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: