Op de stille heide

De Nederlander Max Verstappen won gisteren nipt de formule 1-wedstrijd op het autoracecircuit van Zandvoort aan zee. Tweede werd de Brit Lewis Hamilton. Verstappen neemt door deze winst de eerste plaats in het klassement over. Veel Nederlanders toonden zich verheugd over de overwinning.

Hoor Philip Bloemendaal. Zie het in zwart-wit.

Vorig jaar voorjaar verheugden we ons over de strakblauwe luchten, de gigantische reductie van de uitstoot van giftige benzinedampen en het wandelen over de stille heides of zo u wilt, heiden. Maar gelukkig explodeert de economie weer en kan Shell weer rekenen op meer winst en verkwanselen we schaamteloos adembenemende stukjes natuur en lopen de NOS, Ziggo, Shell en Heineken doodgemoedereerd in een cynische polonaise achter een van ’s lands grootste veroorzakers van waanzinnige huizenprijzen, Bernard van #!#!!# Oranje. Wat misschien nog wel erger is, mijn zoon keek ook.

De NOS pakte groots uit in haar verslag. Zomaar wat fragmenten uit het bericht:

Het was die 36 jaar wachten waard, de ontlading die Verstappen teweegbracht met zijn zege.

Een onvergetelijke rentree van de Formule 1 in Nederland kunnen de fans wel alvast in hun zak steken. In alle euforie zullen ze de realiteit even vergeten, alles wat er te doen was rond de organisatie van dit evenement.

Waarna het – hier WS – niet ging over al het verzet tegen zo’n waanzinnig circus, maar:

Over de hele wereld keken ze namelijk met tientallen miljoenen, misschien wel meer dan honderd miljoen mensen naar Nederland. Waar Max Verstappen een klein landje in extase bracht.

Geplaceerd, gelukkig. Dat wel. Dat kon je goed zien op de foto’s die men publiceerde: drommen dicht opeengepakte mensen verdrongen zich voor het bier, de worstjes en een glimp van Wonderboy Max. Het spijt me zo dat hij won. Het is in het huidige politieke klimaat een garantie voor nog zeker een of twee herhalingen van deze waanzin.

Wij wandelden die dag over het laagveen en hoogveen bij Kloosterhaar. Een gebied waar mijn familie heel wat voetstappen heeft liggen. Sibculo, Geerdijk, Vroomshoop en Kloosterhaar. Wat was het mooi. Wat was het stil. En dat al die vliegtuigen daarboven hun kerosine uitspuugden, ach, we merkten er niets van.

3 gedachten over “Op de stille heide”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: