Een beetje sfeer

Je zag ze denken: een zeikerd. Het was dinsdagmiddag, half 1, en ze hadden juist twee torens op het grasveld pal voor onze deur gebouwd van zo’n 20 bierkratten. Ze hadden zich een stoeltje mee genomen en dronken een pilsje en hadden fijne boem boem feestmuziek. En ja, zo’n tafereel maakt de zeikerd in mij wakker. Van nature ben ik goedsmoeds en welwillend en tolerant, maar als ik twee net wat te dikke jongemannen voor mijn deur tref met bier in de hand en een bonkende gettoblaster op microformaat achter het muurtje, dan is het net of er een andere man in mij opstaat.

Die andere man had wel een beetje gelijk. Ooit was het aan ons hofje een stiltegebied. Je mocht er alleen maar fluisteren. En toen de monniken hier nog de scepter zwaaiden – nog langer dan ooit geleden – bofte je als je überhaupt iets mocht fluisteren. Nu is het weliswaar geen stiltegebied maar om nou pal voor iemands deur en open raam op klaarlichte dag je persoonlijke feestje te bouwen …

Dus ik sprak ze aan. Wat de plannen waren. Ze bleken mentor te zijn van een studiegroepje en begonnen hier met een introductiespel. Ze maakten er nog maar eentje open. Maar als ik er last van had, mocht ik er wat van zeggen. Dat deed ik. Ik wees ze op het feit dat op 5 meter afstand zich mijn werkkamer bevond (ik loog een beetje: ik mag daar helemaal niet werken, het is de kamer van mijn vrouw, maar zij heeft ook recht op stilte) en dat als je zo’n spektakel organiseert je beter in het Stadspark terecht kunt dan midden in een woonwijk.

En waarom die muziek? Dat was simpel. ‘Een beetje sfeer creëren.’

De muziek ging zachter en een stuk of 14 jongelui meldden zich om teamsgewijs over kratten te sjouwen en andere leuke spellen te doen. Veel sfeer had het niet. Toen kwam het autootje van de handhaving. Even later waren ze weg. De jongelui. Ze lieten niets achter. Zelfs geen zuchtje geluid. Zelfs geen ene doffe beat.

Ik voelde me schuldig. Mogen ze los, treffen ze mij.

2 gedachten over “Een beetje sfeer”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: