Monumenten

‘Kijk, hier waren de griezelkamers.’ Ze geeft haar kleine zusje een rondleiding in wat tot afgelopen zomer haar school was. Ze is hooguit 8. Ze wijst op een gang met een aantal relatief kleine kamers waar juffen en meesters ongetwijfeld bijles gaven of vergaderden of waar ze zich even in alle rust konden terugtrekken voor een verkwikkend powernapje. Dat laatste zal wel niet de bedoeling zijn geweest. Net zoals de prachtige grote ronde erker die in het schoolplein is gebouwd en sprekend lijkt op een geschutskoepel waarschijnlijk gewoon werd gebruikt als kamer voor de conciërge toen dat beroep nog bestond.

S-J-Boumaschool-buiten

Maar wat een prachtige school is de Siebe Jan Boumaschool. En wat staat-ie angstig leeg. In 1932 werd hij gebouwd. Straks wordt hij een wijkcentrum waar de bewonersorganisatie van de wijk haar intrek neemt, en het bestuur van de speeltuinvereniging en het jongerencentrum van de wijk. Waar je je yogales kunt geven of volgen en misschien wel een cursus Creatief met kurk. Maar het was een school. Het is een school. En nu staat hij leeg.

Een lege school is zo ongeveer het meest triestige gebouw dat je je kunt voorstellen. Je hoort het opgewonden gesnater van al die kinderen. Je ruikt hun zweet, spuug en andere uitscheidingen. Je ziet de slijtsporen in de vloeren en op de deuren. En dan die gapende leegte.

Natuurlijk. Het was Monumentendag en er waren veel grote mensen die er een kijkje kwamen nemen. En buiten speelden wat kinderen. Mijn vertrouwen in de Overheid die boven ons is gesteld, is groot. Er moet een goede reden zijn geweest om hem te sluiten. Maar wat had ik hier graag mijn kleinkinderen – ze wonen er pal bij – op school zien gaan.

Al die schitterende monumenten. We bewaren ze. Terecht! We koesteren ze. Terecht! Maar we hebben vaak geen idee wat we ermee moeten. Nu ligt de bal bij al die bestuurtjes van al die verenigingen en instanties om in dat gebouw al die leegte te vullen. Ik vind het dapper. Een blik op het activiteitenprogramma van het JOP doet me het ergste vermoeden.

Schermafbeelding 2021-09-13 om 09.00.49

Zie over het gebouw de website met alle rijksmonumenten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.