Jong

Ooit, zeg 25 jaar geleden, werkte ik als – tja, als wat? Veranderaar? Communicatie-adviseur? Organisatie-adviseur? Ik heb voor die baan nooit een functie-omschrijving gehad. Maar op de een of andere manier deed ik ook iets met kwaliteitszorg. En zo kwam het dat ik door mijn baas werd uitgedaagd om in Bratislava in een ziekenhuis voor de medische staf en het kader een training kwaliteitszorg te verzorgen. Ik zei ‘ja’. Ik was jong en overmoedig.

Maar ik was nog nooit alleen in het buitenland geweest. Ik had nog nooit alleen gevlogen in een vliegtuig vanaf een luchthaven met gates en deadlines en incheckbalies en boardingpassen en douaniers. Ik was nog nooit alleen in een taxi gestapt om van het ene land naar het andere land te rijden. Ik was jong en hopeloos verloren.

Waarom zei ik ‘ja’? Misschien wel om mijn vrouw te laten zien dat ik het kon. Dat ik het durfde. Zij bereisde in haar eentje de Chinese Volksrepubliek. Zij vloog naar Rusland en verbleef er in een datsja met echte Russen en veel champagne en wodka. Zij reisde potdomme de hele wereld over in haar eentje. Bratislava, hoe moeilijk kan het zijn? Ik was jong en bang.

Nou. Toen ik het hotel zag waar men mij had ondergebracht, wist ik dat het best lastig kon worden. En toen ik de volgende dag met 4 x 200 kartonnen fiches vier teams Slowaakse artsen en managers de principes van kwaliteitszorg ging uitleggen door hen uit te dagen een toren te bouwen, werd die indruk bevestigd. Dat ik dat uiteindelijk toch tot een goed einde bracht … ach, ik was jong en had geen idee. Misschien is dat nou overmoed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.