Dansen in de schouwburg

Dansgezelschap Club Guy and Roni en de Slagwerkgroep Den Haag maken samen in Groningen al jaren prachtige voorstellingen. Wij zagen vrijdag de definitieve try out van Freedom. Wat mooi. Het fijne van dit soort all-in-theater is – vind ik – dat je het niet kunt snappen. Je beleeft het. Ondergaat het.

Dat gold ook voor deze voorstelling. Vraag me niet het uit te leggen. De voorstelling gaat volgens de toelichting over een man die 14 jaar vastzat in Guantanamo Bay en 14 jaar lang ondervraagd werd en gemarteld. Dit is dus geen lichte sprankelende opgewekte show. Maar wel aangrijpend en bij tijd en wijle oogverblindend. Letterlijk, maar ook figuurlijk. Schitterende beelden. Dreigende drums. Donderend geweld. En hoe ze de muziek en de muzikanten verwerkten in de voorstelling is briljant.

Wat de voorstellingen ook tot een feestje maakt is het publiek. Club Guy and Roni en de Slagwerkgroep Den Haag slagen er namelijk in een bijzonder jong publiek naar het pluche van de Groningse  schouwburg te halen. Bij de meeste voorstellingen kijk ik uit op uitsluitend grijze of geverfde grijze bollen. Maar niet bij deze voorstellingen. Integendeel.

Dat opgewonden gekwetter in de zaal voordat de voorstelling begint, dat gelach, gegiechel, geroep, geren, ze weten helemaal niet dat dat niet hoort! Dat we in de schouwburg beleefd nijgen naar elkaar en eventueel op fluistertoon een praatje maken over druk druk druk en wat fijn dat het weer kan. Ze denken dat schouwburgbezoek leuk is.

Nou ja, dat gaat er in de loop der jaren wel uit. Tot die tijd kunnen wij er een goed voorbeeld aan nemen.


Overigens gaf het DvhN 5 sterren aan de voorstelling. Als ik ze had, zou ik dat ook doen. Meer weten? Kijk op de site.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: