Maak er wat van

We hadden twee knaapjes (1 en bijna 4) te logeren van zaterdag op zondag. Wat een privilege. Een heel klein nadeel kleeft er wel aan zo’n logeerpartij. Ik slaap niet of nauwelijks. We hebben de babyfoon naast het bed, ze slapen op dezelfde verdieping, er zijn rond ons huisje geen verdachte bewegingen gesignaleerd, het is allemaal zo veilig als wat maar desalniettemin en toch maakt mijn lijf een alertheidshormoon aan dat slaap uitsluit.

Wakend over beide kleinzonen dacht ik over die allereerste nacht dat ik vader was. De sprakeloosheid die over mij kwam, het plotse besef dat ik geen idee had hoe je een luier knoopt, dat je nooit meer gewoon samen bent, kortom, vertrouwde dingen die iedere nieuwe vader overdenkt. Ik sliep niet best die nacht, die korte nacht. Want al snel moest ik de eerste luier aanleggen. Ik heb een flinke rol afplaktape gebruikt schiet me te binnen. Werkte prima. En uiteindelijk heb ik de meeste dingen die verbonden waren aan het vaderschap improviserend goeddeels opgelost.

Dus, dacht ik zaterdagnacht, wat kan er in één zo’n nacht gebeuren dat ik niet kan oplossen? Niets, helemaal niets. Maar ja – de rede won het niet van het gevoel. De twee kostbaarste schatten die hier heerlijk lagen te slapen met de knuffels bij de hand, en de MyFirstSony-cassettespeler naast het geïmproviseerde bed, op mij rustte de verantwoordelijkheid voor hun welzijn. Hoe doen ouders dat toch, vraag ik me af. Zeker als je om half zeven Bert en Ernie via de babyfoon hoort zingen: ‘Maak er wat van, maak er wat van, als je ontevreden bent, nou doe er dan wat an …’ met een zachtjes meezingend kleinzoontje in het achtergrondkoor.

Hun echte ouders sliepen overigens heerlijk begreep ik. En we hadden nog een paar gouden uurtjes, zo ’s morgens vroeg. Met besjes en pannenkoeken van de dag ervoor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: