De beste

De directeur die ik interviewde had het over zijn ambitie om met hun bedrijf de beste te zijn. En dat hij ervan uit ging dat zijn medewerkers die ambitie met hem deelden. Hoe word je de beste? Door de dingen professioneel aan te pakken. Je staat voor een probleem. Je plant een actie. Je voert die uit. Je kijkt terug.

Het betoog is me uit het hart gegrepen maar hij twijfelde of ik het echt begreep. ‘Jij wilt de beste interviewer zijn, toch?’ Hij keek me aan alsof hij een retorische vraag had gesteld. Allicht wil een interviewer de beste worden.
Ik schuifelde wat in mijn stoel. ‘De beste, de beste … ik wil een goede interviewer zijn.’
Hij keek me niet begrijpend aan. Totaal onbegrip. Hoe kan iemand niet de beste willen zijn? Ik begreep wel dat ik nu snel met een echte ambitie moest komen. Haastig zei ik: ‘Ik wil wel de beste schrijver zijn.’ Opluchting schuin tegenover me.

Maar ik zal het maar eerlijk toegeven. Ook de beste schrijver wil ik niet worden. Waarom een ambitie koesteren die niet realistisch is? Ik vind het potdorie al een geweldige prestatie om als tekstschrijver zo goed te zijn dat je het druk hebt en je je brood op een eerlijke wijze verdient. En ik hanteer al jaren de stelregel dat wat geldt voor mij, geldt voor 80 procent van de mensen. Ook zijn mensen.

Wij zijn de niet-ambitieuzen. Wij willen gewoon onze klanten zo goed mogelijk helpen. En een boterham met pindakaas verdienen. En dus pakken we de dingen professioneel aan. Althans, op onze goede momenten. Soms rotzooien we ook maar gewoon wat aan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: