Lutjerijp 2807

Kijk. Het transformatorgebouw aan Lutjerijp. Het gebouwtje dateert van 1927 en is indertijd gebouwd in opdracht van het toenmalig Provinciaal Electriciteitsbedrijf  Groningen. Het gebouw gaat door het leven als Lutjerijp 2807. Het is een van de vijf rijksmonumenten die Leermens telt.

800px-Lutjerijp_-_transformatorgebouw
TRANSFORMATORGEBOUW opgetrokken in een rode baksteen op een trasraam van trasraamklinkers afgezet met een rollaag. Het zadeldak, gedekt met een grijze tuile du Nord, heeft een houten overstek met een mastgoot en een muizetandfries. De beide uitkragende topgevels zijn voorzien van twee gepleisterde aanzetstenen, siermetselwerk en twee lichtsleuven dichtgezet met rode baksteen. (www.rijksmonumenten.nl)

Stelt u zich voor hoe een kleine honderd jaar geleden hier pal in het midden van nergens de architect van het Provinciaal Electriciteitsbedrijf Groningen zijn schetsen maakte en hoe de metselaar de uitkragende topgevels voorzag van gepleisterde aanzetstenen. Wat een ambachtelijkheid, wat een aandacht, wat een liefde. Those were the days.

Lees de complete beschrijving

3 gedachten over “Lutjerijp 2807”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: