Tellen

Ik houd erg van al die vaste, voorspelbare momenten die het jaar behapbaar maken. Straks is het 11 november, vervolgens zet Nooitgedacht de ijsbaan weer onder water, dan doet december zijn decemberdingen, dan mag de kerstboom de deur uit gaat, dan is er de Nieuwjaarsvisite van Dorpsbelangen, een maand later gevolgd door toneel van Ons Genoegen, dan laat Nooitgedacht de ijsbaan weer leeglopen, dan staan de lammeren en hun moeders weer achter bij ons in het weiland en voor je het weet is er het  Klaas Poort-volleybaltoernooi, de Zomer Jazz Fietstocht, de KWF-collecte en het tellen van de collecte, meestal vooraf gegaan door de Kinderpostzegels. Om met de dichter Bloem te spreken: ‘De jaren gaan zoals zij gingen’.

Vanavond wordt hier ten huize de opbrengst van de KWF-collecte geteld. Dan komen Janny en Eepke. Samen met mijn wettige echtgenote maken ze de bussen open en begint het grote tellen. Dacht u. Zo werkt het niet. Het grote tellen begint pas als mijn vrouw is bijgepraat. En dat vergt tijd want wij leven het dorpsleven zoals een satelliet om de aarde vliegt: we kijken ernaar, we genieten ervan, maar echt deelnemen doen we niet. Onze keuze overigens. Iedereen is in Leermens hartelijk welkom. Ik koop voor het grote tellen de picolientjes en wacht. Als eenmaal een jaar Leermster lief en leed is gedeeld, is het tellen zo klaar.

Als de collectantes weer naar huis zijn,  is het mijn beurt om bijgepraat te worden. Zo gaat het. Jaar in, jaar uit. Of er geen eind aan komt. Ik zag vanmorgen een foto van ons universum in de tijd dat het ontstond. Ik realiseer me wat ik wist: tijd is relatief.  Maar hoe het ook zij, morgen begint weer een nieuw jaar. Op naar Sint Maarten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: