Doorkleuteren

dsc-0289

Staatssecretaris Sander Dekker wil een eind maken aan het doorkleuteren. Dekker vindt dat speelse 5- en 6-jarigen beter af zijn als ze hoe dan ook direct doorstromen naar groep 3. Veel ouders daarentegen vinden het wel prettig als hun speelse kind nog een jaartje kleuter blijft. Dat is een misvatting, vindt de staatssecretaris: uit onderzoek blijkt dat doorkleuteren geen blijvend effect heeft.

Wat zou het blijvende effect van een jaartje doorkleuteren kúnnen zijn? Met andere woorden: wat zouden die onderzoekers precies gemeten hebben? De mate van speelsheid na 10 jaar? De snelheid waarmee zo’n kleuter de vervolgopleiding doorloopt? Zijn of haar inkomen 20 jaar later?

Ach, alles wat die ouders van doorkleuterende kinderen willen, is dat hun kind nog een jaartje niet zo veel hoeft. Die ouders bekommeren zich niet om een blijvend effect. Die bekommeren zich om het kind. De staatssecretaris bekommert zich overigens ook niet om het blijvend effect. Hij bekommert zich om het geld.

Ondertussen heeft het woord ‘doorkleuteren’ zich in mijn hoofd genesteld. De zomer kleutert nog lekker een weekje door. Zullen we niet allemaal gewoon nog een weekje doorkleuteren?

Blijvend effect? Who cares?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: